StartGlasenSjalarnaOm AndersKontakta oss


En februaridag år 1970 sitter jag på tåget ner till Orrefors, sista biten med skranglig härlig rälsbuss, ditlockad av en annons i Aftonbladet. Annonsen hade suttit upptejpad hemma på en spegel under nästan ett år och den berättade att en glasskola startat och att skolan sökte elever.
Fasaden som en idogt studerande ung man i Stockholm hade börjat krackelera. Frågorna om hur studierna framskred blev svårare och svårare att få till trovärdiga svar på. Det var dags att rymma fältet.
Nu var jag på väg.
In bokstavligt från kylan till värmen framför glasugnen. En pinne i handen, glödande deg som skulle fastna på den. Det gjorde den inte. Vad jag försökte med var ”att fånga an glasmassa på en spik”.
Men jag var fast, fast för glas.
Insikten som kom då att det här skall jag hålla på med, att jag var ”hemma”, var obeskrivlig. Som i ett lyckorus kämpade jag med det trilskande glaset under ett år i Orrefors.
40 år har gått och jag kan bara beklaga att det troligtvis inte blir 40 år till.
Det blev resa till Åsbo, 17 år i Gästrikland, innan livet i Baskemölla tog vid. Fantastiska år som gjorts möjliga av att ni kära kunder har velat dricka ert vin ur mina glas.
Tro´t eller ej men det är alltså 40-års jubileum.
Skål och stort tack. Anders Wingård